Vrijwilligers ontvangen

Gastorganisatie worden voor een of meer vrijwilligers!

Heb je zin om wat jong geweld in huis te halen? Breng een frisse blik en een portie jong enthousiasme binnen in je organisatie, bijvoorbeeld door een 16- tot 30-jarige vrijwilliger uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap te verwelkomen. Laat een jongere, of twee of drie, van een andere Gemeenschap een poos meedraaien in een project of in je werking! Je geeft hen de kans om de werking van een organisatie te leren kennen en meteen wat talenkennis op te doen.

Projecten duren 10 dagen tot 3 maanden, dat kan ook gespreid over 6 maanden, bijvoorbeeld een aantal zaterdagen of twee keer een week of …

Wie? Wat? Waar? Hoe?

Wat?

Er zijn verwachtingen verbonden aan een gastorganisatie in Bel’J? De gastorganisatie:

  • voorziet een aantrekkelijk afgebakend takenpakket voor een 16- tot 30-jarige. Er mag geen sprake zijn van jobsubstitutie, dus de vrijwilliger mag niet als goedkope werkkracht worden ingezet om taken van een betaalde werknemer op te nemen;
  • voorziet de nodige ondersteuning;
  • helpt de jongere om maaltijden, lokaal vervoer en logies (gastgezin, jeugdherberg …)  te regelen;
  • zorgt voor de nodige verzekeringen;
  • laat zich als gastorganisatie accrediteren bij JINT vzw. Meer info daarover vind je hieronder.

Vergoeding

In ruil komt die jongere je organisatie versterken. Bel’J voorziet een €41 per dag voor de vrijwilliger om bij te dragen in de kosten, dit met een maximum van €1.659 per jaar.

Wie?

Een 16- tot 30-jarige vrijwilliger, of een groepje van maximum drie jongeren, uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap steekt voor jouw organisatie de handen uit de mouwen.
Omgekeerd kan natuurlijk ook: laat een jongere uit jouw organisatie kennismaken met een andere Gemeenschap. Zij zijn dan te gast bij een organisatie uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap en draaien daar mee in een leuk project.

Hoelang?

Vrijwilligersprojecten duren minimum 10 dagen, maximum 3 opeenvolgende maanden. Die periode kan opgesplitst worden over 6 maanden, bijvoorbeeld 4 maanden elk weekend of een maand in de zomervakantie en 14 dagen in paas- of kerstvakantie.

Hoe?

  • Je behaalt een erkenning, laat je accrediteren als gastorganisatie van Bel’J. Je vindt dat formulier hieronder bij downloads.
  • Zodra je de Bel’J-accreditatie hebt, vindt een potentiële vrijwilliger je organisatie terug in de projectenlijst.
  • Die vrijwilliger maakt een afspraak met jou om kennis te maken, het takenpakket te bespreken en de praktische zaken te bespreken. Je kan daarvoor een vrijwilligersovereenkomst opstellen. Je vindt dat formulier hieronder bij downloads.
  • Je vult een bevestigingsbrief in en de vrijwilliger een aanvraagformulier. Je vindt ook dat document hieronder bij downloads.

Deadline

Het aanvraagformulier voor de accreditatie dien je minstens 1 maand voor de aanvang van een project in.

jongere en werknemer aan de slag in een serre