Stap eens over de taalgrens

… en ontdek de andere Gemeenschappen in België.

Dat kan je op drie manieren doen:

  1. als vrijwilliger (alleen, met twee of drie) bij een organisatie in de Franse of Duitstalige Gemeenschap;
  2. met een Vlaamse groep jongeren op uitwisseling met een groep uit de Franse en/of Duitstalige Gemeenschap of;
  3. als jeugdwerker (beroepskracht of vrijwilliger) of een groep jeugdwerkers om bij te leren van het jeugdwerk in de andere Gemeenschap(pen).

Jongeren zitten op grote letters "be'

Voor jongeren

  • Ga als vrijwilliger aan de slag in een andere gemeenschap in België dan die waarin je woont, als je tussen 16 en 30 jaar bent! De Vlaamse Gemeenschap geeft je via Bel’J een financieel steuntje in de rug voor accommodatie, maaltijden en vervoer. Je project duurt in totaal minstens 10 dagen en maximum 3 maanden. Die activiteit kan je spreiden over maximum 6 maanden, bijvoorbeeld elk weekend.
  • Organiseer een groepsuitwisseling met vrienden en jongeren uit andere Gemeenschappen, als je tussen 12 en 25 jaar bent! Je komt dan minstens 4 en maximum 15 dagen samen met een groep van 8 tot 60 personen om leuke activiteiten te doen en elkaars cultuur beter te leren kennen. Ook voor een groepsuitwisseling geeft Bel’J financiële ondersteuning.

Voor organisaties

  • Word gastorganisatie en haal een of meer jongeren uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap in huis om een handje toe te steken als vrijwilliger en bij te leren over hun cultuur.
  • Zet met financiële ondersteuning van Bel’J een groepsuitwisseling op tussen een groep Vlaamse jongeren en een groep uit de Franse en/of Duitstalige Gemeenschap. Samen met de jongeren werk je een leuk programma uit en leer je elkaars cultuur kennen.
  • Versterk je eigen werking door eens te gaan kijken bij een jeugdwerkorganisatie in een andere gemeenschap. Met een mobiliteit van jeugdwerkers zet je een samenwerkingsproject op met of loop je een tijdje mee in een jeugdwerkorganisatie over de taalgrens (jobshadowing).

Een groep jongeren voor een boot