Steek de taalgrens over

... en ontdek de andere Belgische Gemeenschappen.

Bel’J is een programma van de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap van België voor alle jongeren tussen 12 en 30 jaar en voor alle jeugdwerkers. Het programma heeft als doel de andere Gemeenschappen te ontdekken en is geboren vanuit de idee dat je enkel door echte en langdurige contacten de manier van leven van anderen kan ontdekken, met al hun gelijkenissen en verschillen.

Een programma van de drie Gemeenschappen

Sinds 2009 geeft het Bel’J-programma jongeren tussen 12 en 30 jaar en jeugdwerkers de mogelijkheid om jongeren en/of jeugdwerkers uit de andere Belgische Gemeenschappen te ontmoeten. De 3 Belgische ministers van Jeugd zijn ervan overtuigd dat die contacten aangemoedigd moeten worden. Ze ondersteunen dan ook dit gezamenlijke programma met mogelijkheden voor activiteiten in de vrije tijd.

Die ontmoetingen kunnen via Bel’J op 3 manieren:

  • Ten eerste geeft het aan jongeren de mogelijkheid om zich alleen of met maximum drie, voor 10 dagen tot 3 maanden als vrijwilliger in een organisatie uit de andere Gemeenschap te engageren. Zo kunnen ze de werking van de organisatie leren kennen of er zelf een creatief project lanceren.
  • Een tweede mogelijkheid is er voor groepen van 8 tot 60 jongeren uit de drie Gemeenschappen om 5 tot 15 dagen samen te leven en dingen te ondernemen.

In die twee gevallen maken de jongeren kennis met het dagelijkse leven van de andere Gemeenschap(pen). Dat geeft hun de kans om elkaars cultuur te leren kennen en misschien duurzame banden te smeden met jongeren uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap.

  • Met een derde mogelijkheid richt het programma zich op jeugdwerkers. In een mobiliteit van jeugdwerkers leren zij van elkaar, bv. tijdens een jobshadowing of een training voor jeugdwerkorganisaties.

Goedgekeurde projecten krijgen een financiële bijdrage om onkosten te vergoeden.

In elke Gemeenschap is er een Agentschap aangesteld aan om het programma uit te voeren. Het is de taak van dat Agentschap om informatie over het programma te verspreiden, het contact met de betrokken organisaties te onderhouden, de jongeren te ondersteunen en de administratieve en financiële formaliteiten af te handelen.
De drie Agentschappen zijn:

kaartlezen

Bel'J voor jongeren

  • Ga als vrijwilliger aan de slag in een organisatie in de Franse of Duitstalige Gemeenschap. Je doet er interessante ervaring op, schaaft je talenkennis bij en maakt er nieuwe vrienden. Vrijwilligerswerk via Bel’J kan alleen, met twee of met drie.
  • Kom met een Vlaamse groep en een groep uit een andere Gemeenschap – of allebei! – samen om leuke activiteiten te doen en elkaars cultuur beter te leren kennen.

Bel'J voor organisaties

  • Word gastorganisatie en haal een of meer jongeren uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap in huis om een handje toe te steken als vrijwilliger en bij te leren over hun cultuur.
  • Zet een groepsuitwisseling op met een groep Vlaamse jongeren en een groep uit de Franse en/of Duitstalige Gemeenschap. Samen met de jongeren werk je een leuk programma uit en leer je elkaars cultuur kennen.
  • Versterk je eigen werking door eens te gaan kijken bij een organisatie in een andere Gemeenschap. Via een mobiliteit van jeugdwerkers zet je zo een samenwerkingsproject op met of loop je een tijdje mee in een jeugdwerkorganisatie over de taalgrens.

dansende mensen